Vjerujemo da se svi sjećate kuhinja naših baka gdje su sve čaše stojale uredno poredane i okrenute naopako. To na prvu izgleda kao estetski trik, ali je to i praktičan način čuvanja posuđa.
Na prvi pogled, može se činiti da način slaganja čaša i šolja u kuhinjskom ormariću nije važan detalj. Ipak, tradicija da se posuđe postavlja otvorom prema dolje nije slučajna. Ona ima duboko utemeljene razloge u higijeni, praktičnosti i dugoročnom očuvanju zdravlja, a prenosi se generacijama upravo zato što se pokazala korisnom i u modernim kuhinjama.
Kuhinjski ormarići, ma koliko uredni bili, nikada nisu potpuno zatvoreni prostori. U njih uvijek ulazi prašina, čestice masti koje se šire tokom kuhanja, pa čak i mikroskopski ostaci hrane. Ako čaše stoje otvorene prema gore, sve te nečistoće nesmetano se talože unutra. Kada se posuđe okrene naopako, stvara se fizička barijera koja sprječava nakupljanje, pa unutrašnjost ostaje čista i spremna za korištenje bez dodatnog ispiranja.
Prednosti okretanja posuđa naopako
- Zaštita od vlage i mirisa – Ako čaša ili šolja nije potpuno osušena prije slaganja, u njoj se može zadržati vlaga. U kombinaciji s nedostatkom protoka zraka, to stvara uslove za neugodne mirise, a u drvenim ili starijim ormarićima i za razvoj plijesni. Zato je važno da posuđe bude potpuno suho prije odlaganja.
- Smanjenje rizika od bakterija i gljivica – Kuhinja je prostor ispunjen vlagom, toplotom i stalnom aktivnošću, što su idealni uslovi za razvoj mikroorganizama. Posuđe postavljeno otvorom prema dolje ima manju vjerovatnoću da postane “podloga” za bakterije, naročito ako stoji duže vrijeme neupotrebljeno.
- Veća stabilnost – Mnoge čaše i šolje, posebno one s uskim ili laganim dnom, lako se prevrnu kada stoje normalno. Na višim policama to može značiti pad i razbijanje. Kada se okrenu naopako, težište je niže, dodirna površina šira i predmeti postaju stabilniji. Ovo je naročito važno za osjetljivo staklo ili porculan.
- Organizovan prostor – Kuhinjski ormarići rijetko imaju dovoljno mjesta za sve. Kada se posuđe odlaže u različitim smjerovima, ručke se sudaraju, nastaje nered i gubi se prostor. Okretanjem čaša i šolja naopako postiže se urednost i ravnomjerno slaganje, što omogućava da se smjesti više predmeta na manjoj površini.
- Estetika i sklad – U domovima s ormarićima sa staklenim vratima ili otvorenim policama, posuđe postaje dio dekora. Čaše okrenute naopako djeluju urednije i simetričnije, dok nasumično raspoređene šolje stvaraju vizuelni nered. Tradicija slaganja naopako time dobija i dekorativnu vrijednost.
Naše bake su ovu praksu njegovale ne samo iz higijenskih razloga, već i zbog navike brige o detaljima. One su često svaku čašu i šolju ručno brisale prije slaganja, kako bi bile sigurne da neće ostati kapljica vode. Na taj način su osiguravale da posuđe, čak i nakon dužeg stajanja u ormaru, ostane čisto, svježe i bez mirisa.
Kada se prisjetimo da u prošlosti nije bilo modernih mašina za pranje suđa ni hermetički zatvorenih ormara, jasno je zašto je ova metoda bila važna. Ipak, čak i u današnjim kuhinjama, gdje imamo savremene uređaje, princip i dalje ima smisla.
Iako praksa slaganja naopako ima brojne prednosti, postoji jedan uslov – posuđe mora biti potpuno suho. Ako se unutra zadrži vlaga, ona ostaje “zarobljena” i može izazvati neugodne mirise ili fleke. Zato je preporučljivo:
- dobro obrisati posuđe prije slaganja
- povremeno očistiti police od prašine i masnoće
- provjeriti da u kuhinji postoji dovoljno ventilacije
Zdrav razum iza jednostavne navike
Ova jednostavna praksa spaja više važnih elemenata:
- higijenu – zaštitu od nečistoća i mikroorganizama
- očuvanje posuđa – stabilnost i manja vjerovatnoća oštećenja
- organizaciju prostora – urednost i bolju iskoristivost ormarića
- estetiku – skladan i simetričan izgled kuhinje
Na prvi pogled, slaganje čaša i šolja može izgledati kao sitnica. Ipak, upravo ovakvi detalji oblikuju navike koje doprinose zdravijem i praktičnijem životu. Tradicija okretanja posuđa otvorom prema dolje ostaje dokaz da male stvari često imaju najveći značaj.