Oglasi - Advertisement

Mokraćna kiselina je prirodni nusprodukt metabolizma purina, supstanci koje se nalaze u određenim namirnicama i koje telo razgrađuje. Kada bubrezi ne mogu adekvatno izlučiti ovu kiselinu iz organizma, dolazi do njenog nakupljanja u krvi, što može rezultirati stvaranjem kristala u zglobovima. Ove naslage kristala natrijum-urata mogu uzrokovati bolne epizode poznate kao giht – oblik artritisa koji karakteriše jaka upala zglobova.

U nastavku ćemo istražiti kako prehrana, hidratacija i prirodni napici mogu pomoći u snižavanju mokraćne kiseline i ublažavanju simptoma gihta.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Šta Uzrokuje Povišenu Mokraćnu Kiselinu?

Postoji nekoliko glavnih uzroka koji doprinose povećanju nivoa mokraćne kiseline u organizmu:

  • Ishrana bogata purinima – crveno meso, iznutrice, plava riba, školjke, alkohol (posebno pivo), gazirani sokovi i industrijski prerađena hrana.
  • Poremećaj izlučivanja bubrega – ukoliko bubrezi ne uspevaju da efikasno filtriraju mokraćnu kiselinu iz krvi, ona se nakuplja i stvara kristale.
  • Metabolički sindrom – osobe sa gojaznošću, dijabetesom tipa 2, visokim krvnim pritiskom ili insulinskom rezistencijom često su pod većim rizikom od gihta.
  • Genetska predispozicija – određeni ljudi imaju urođenu sklonost ka slabijem izlučivanju mokraćne kiseline.

Simptomi i Posledice Gihta

Giht obično počinje kao nagla i intenzivna bol u zglobovima, najčešće u nožnom palcu. Međutim, može zahvatiti i druge zglobove kao što su kolena, zglobovi ruku i laktovi.

Karakteristični simptomi uključuju:

  • Iznenadnu, jaku bol – najčešće tokom noći ili ranih jutarnjih sati.
  • Otok i crvenilo zahvaćenog zgloba – koža može postati zategnuta i sjajna.
  • Osećaj toplote u zahvaćenom području – često praćen velikom osetljivošću na dodir.
  • Ograničenu pokretljivost zgloba – što može otežati hodanje ili obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Ako se ne tretira na vreme, giht može preći u hroničnu fazu, gde dolazi do trajnih oštećenja zglobova i formiranja naslaga mokraćne kiseline ispod kože (tzv. tophi čvorovi).

Prirodni Načini za Snižavanje Mokraćne Kiseline

Postoji nekoliko jednostavnih i efikasnih metoda koje mogu pomoći u smanjenju nivoa mokraćne kiseline i ublažavanju simptoma gihta.

1. Povećanje Unosa Vode

Voda pomaže bubrezima da brže i efikasnije izluče mokraćnu kiselinu iz organizma. Preporučuje se konzumacija:

  • 8 do 12 čaša vode dnevno,
  • čajeva bez šećera, poput šipka ili zelenog čaja,
  • kokosove vode, koja pomaže u balansiranju elektrolita.

2. Ishrana Bogata Vlaknima

Namirnice bogate vlaknima poboljšavaju varenje i pomažu u eliminaciji mokraćne kiseline:

  • Povrće – brokoli, šargarepa, krastavac, kupus.
  • Voće – jabuke, kruške, narandže.
  • Orašasti plodovi – bademi, orasi, semenke lana i bundeve.

3. Konzumacija Hrane Bogate Kalcijumom

Kalcijum pomaže u regulaciji nivoa kiselosti u organizmu i olakšava izlučivanje mokraćne kiseline. Dobri izvori kalcijuma su:

  • Sirovi mlečni proizvodi, poput grčkog jogurta.
  • Banane i bundeve.
  • Lisnato zeleno povrće, poput blitve i kelja.

4. Bobičasto Voće i Prirodni Antioksidansi

Bobičasto voće sadrži antocijanine, koji deluju protivupalno i neutrališu mokraćnu kiselinu. Preporučuje se konzumacija:

  • Borovnica, malina, jagoda, kupina.
  • Trešanja, koje su posebno korisne za snižavanje mokraćne kiseline.

Prirodni Napici za Eliminaciju Mokraćne Kiseline

Pored ishrane, prirodni sokovi i napici mogu znatno pomoći u čišćenju organizma i snižavanju nivoa mokraćne kiseline.

1. Zeleni Napitak

Ovaj napitak je bogat antioksidansima i pomaže u eliminaciji mokraćne kiseline.
Sastojci:

  • 1 zelena jabuka
  • 1 krastavac
  • 1 mala gorka dinja
  • ¼ kriške limuna

2. Sok od Povrća

Bogata kombinacija vitamina i minerala za smanjenje upale u zglobovima.
Sastojci:

  • 2 šargarepe
  • ½ stabljike celera
  • 1 krastavac
  • 1 komorač
  • ¼ kriške limuna

3. Napitak od Celera i Jabuke

Odličan za zdravlje bubrega i eliminaciju mokraćne kiseline.
Sastojci:

  • 2 zelene jabuke
  • 6 stabljika celera
  • ¼ glavice kupusa
  • 1 kriška đumbira

4. Sok od Cvekle

Podstiče cirkulaciju i detoksikaciju organizma.
Sastojci:

  • 1 cvekla srednje veličine
  • 1 krastavac
  • ¼ kriške limuna
  • 1 komadić đumbira

5. Napitak od Mrkve i Celera

Doprinosi smanjenju upale i čišćenju organizma.
Sastojci:

  • 2 šargarepe
  • 1 krastavac
  • 8 stabljika celera

Zaključak

Giht može biti veoma bolan i ograničavajući, ali pravilnim pristupom ishrani i hidrataciji može se značajno smanjiti rizik od napada i poboljšati kvalitet života. Izbacivanje hrane bogate purinima, povećanje unosa vode i prirodnih sokova, kao i konzumacija bobičastog voća i vlakana ključni su faktori u borbi protiv ove bolesti.

Ukoliko imate problema sa gihtom, važno je konzultovati se sa lekarom i prilagoditi ishranu i životne navike kako biste sprečili komplikacije i uživali u zdravom i aktivnom životu.

POKLANJAMO TI BESPLATNU KNJIGU!

Upiši svoj e-mail i preuzmi BESPLATNU knjigu 'Bogati otac, siromašni otac'! Saznaj kako korak po korak doći do finansijske slobode i izgraditi život iz snova!

Jedan klik do tvoje knjige i novih prilika!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here