Čišćenje pećnice je težak zadatak, kako vrijeme prolazi, prljavština i masnoća neizbježno će se nakupljati na njenim unutarnjim površinama. Unatoč vašim najboljim namjerama, para i masnoća koje cure iz hrane ipak će se zadržati na stijenkama, vratima i prozorima pećnice, što će dovesti do raznih tvrdokornih mrlja i neugodnih naslaga. Ako ste dovoljno nesretni da se nađete u poziciji koja zahtijeva vašu pomoć u čišćenju pećnice, evo nekoliko korisnih prijedloga koje biste trebali razmotriti!
Uobičajeno čišćenje vodom i blagim deterdžentom.
Prvi korak uvijek je čišćenje podloge, što možete učiniti uobičajenim deterdžentom i vodom. Ovaj jednostavan postupak koristi se za uklanjanje mrlja i masnoće s površine. Pomoću spužve nanesite vodu na unutrašnjost pećnice koja je i sapunasta i vlažna, to će učinkovito obrisati sapunicu i umjesto toga dobiti vlažnu krpu. Na kraju, suhom krpom potpuno obrišite površinu pećnice. Ovaj korak je koristan za redovito čišćenje, ali ako je vaša pećnica jako prazna, morat ćete upotrijebiti snažnije metode.
Mješavina sode bikarbone
Soda bikarbona je polivalentni saveznik u kuhinji posvećen uklanjanju teških mrlja. Napravite mješavinu sode bikarbone i tople vode – upotrijebite točnu količinu vode kako biste stvorili gustu tvar koja se neće preliti. Četkom ili spužvom za čišćenje nanesite smjesu na unutrašnjost pećnice, posebno na staklo na vratima. Trljajte ga u mekom krugu, ali pazite da ne zahvatite teška područja poput spojeva i staklenih umetaka. Ostavite smjesu oko 20 minuta, to će omogućiti sodi bikarboni da prodre kroz prljavštinu. Nakon toga vlažnom krpom uklonite tijesto i završite suhom krpom, ostavljajući pećnicu čistom i bez mrlja.
Mješavina sode bikarbone i octa
Ako je količina sode bikarbone bila nedovoljna, njezino djelovanje pojačat će se dodavanjem octa. Napravite pastu tako da pomiješate malu količinu tople vode i octa sa sodom bikarbonom. Ipak pazite da je pasta još uvijek pregusta da bi se prolila. Koristeći ovu mješavinu dok je topla, ona će se jače vezati za masnoću, a kemijska reakcija između sode bikarbone i octa omogućit će lakše uklanjanje prljavštine. Ostavite smjesu najmanje 20 minuta, a zatim je skinite spužvicom i osušite površine.
Uklonite unutrašnjost stakla vrata pećnice
Unutrašnjost stakla može biti posebno teška za čišćenje jer prljavština često stvara sloj između različitih slojeva stakla. U novijim modelima pećnica, unutarnje staklo je lako dostupno – neki modeli imaju gumbe ili zasune koji omogućuju pristup. Kod starijih pećnica možda će biti potrebno odvrnuti vrata, što je teže.
- Ako vaša pećnica nema mogućnost lakog rastavljanja unutarnjeg stakla, postoji jednostavan način da to učinite. Upotrijebite staru vješalicu od žice, oblikujte je u dugačku kuku, na nju pričvrstite krpu koja upija vlagu i pomoću ovog alata dohvatite i očistite unutrašnjost između stakala. Napravite mješavinu za čišćenje koja uključuje toplu vodu, sodu bikarbonu, ocat i malo soli. Ova otopina učinkovito čisti masnoću i prljavštinu koja se nakupila između stakla, nakon čega slijedi krpa za čišćenje cijele stvari.
Za prethodno zagrijane pećnice s unaprijed određenim vratima.
Ako se vrata ne mogu otvoriti, možete upotrijebiti metodu kuke, ali svakako koristite meku krpu i visokokvalitetnu otopinu za odmašćivanje. Prilikom umetanja krpe u otvor, pazite da je masirate preko cijelog stakla. Ovaj postupak čišćenja možete provoditi redovito kako biste održali sjaj svoje pećnice.