Oglasi - Advertisement

Med je jedan od najstarijih i najvrednijih prirodnih proizvoda koje čovek koristi. Još od antičkih vremena smatran je simbolom zdravlja, dugovečnosti i prirodne ravnoteže. Ipak, iako svi znamo da je med zdrav i koristan, mnogi ga čuvaju na pogrešan način, što može dovesti do gubitka njegovih korisnih svojstava. Upravo zato iskusni pčelari često upozoravaju: nije svejedno gde i kako držite teglu meda.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Med nije obična namirnica – on je živa materija. U sebi sadrži enzime, minerale, prirodne šećere, vitamine i organske kiseline, a sve te komponente su osetljive na spoljne uslove. Ako med nije pravilno uskladišten, može izgubiti ukus, miris, boju, pa čak i svoja lekovita svojstva. Zbog toga su saveti pčelara dragoceni, jer dolaze iz dugogodišnjeg iskustva i poznavanja prirodnog ponašanja meda.

Najčešća greška koju ljudi prave
Veliki broj ljudi čuva med u kuhinji, pored šporeta ili frižidera, misleći da mu tu neće biti ništa. Međutim, upravo su to mesta koja najviše štete medu. Toplota, para i promene temperature uzrokuju razgradnju enzima i gubitak nutritivne vrednosti.
Kada med stoji u blizini izvora toplote, dolazi do procesa koji se naziva karamelizacija – prirodni šećeri u medu se zagrevaju i menjaju strukturu. Rezultat toga je da med gubi svoj prepoznatljiv miris i postaje pregust, tamniji i manje lekovit.

Pčelari savetuju da med nikada ne treba držati ni u frižideru, jer niske temperature takođe utiču na njegovu strukturu. U hladnom prostoru med se kristalizuje mnogo brže, što nije štetno po zdravlje, ali otežava upotrebu i menja njegov prirodni balans.

Idealno mesto za čuvanje meda
Prema rečima iskusnih pčelara, med treba čuvati na suvom, tamnom i umereno hladnom mestu, daleko od izvora toplote i sunčeve svetlosti.
Najbolje ga je držati:

  • u ostavi ili špajzu, gde temperatura ostaje stabilna tokom cele godine,

  • u zatvorenoj kuhinjskoj polici, podalje od rerne i frižidera,

  • ili u kutiji od prirodnog materijala, ako želite da ga dodatno zaštitite od vlage i svetla.

Idealna temperatura za čuvanje meda je između 15 i 20 stepeni Celzijusa. Na toj temperaturi med ostaje stabilan, ne menja ukus, a enzimi ostaju aktivni. Ako temperatura pređe 30 stepeni, dolazi do gubitka njegovih lekovitih enzima, a ako padne ispod 10 stepeni, započinje kristalizacija.

Materijal posude je izuzetno važan
Pčelari upozoravaju da je još jedna česta greška nepravilan izbor posude. Med nikako ne bi trebalo čuvati u metalnim ili plastičnim posudama. Metal može izazvati hemijsku reakciju sa kiselinama iz meda, dok plastika vremenom otpušta štetne materije, naročito ako se izloži toploti.
Najbolji izbor je:

  1. Staklena tegla – neutralna, ne reaguje sa medom i čuva njegovu prirodnu aromu.

  2. Keramička posuda – odlična za duže čuvanje, naročito ako se med ne koristi često.

  3. Drvena burad ili kutije – tradicionalan način koji čuva prirodnu vlagu i aromu, mada se danas ređe koristi.

Teglu s medom treba čvrsto zatvoriti poklopcem, jer med lako upija vlagu i mirise iz okoline. Ako stoji otvoren, može promeniti ukus, a u ekstremnim slučajevima čak i početi da fermentiše.

Da li se kristalizovani med pokvario?
Jedna od najčešćih zabluda je da se kristalizovani med pokvario. To nije tačno. Naprotiv, kristalizacija je prirodan proces koji pokazuje da med nije veštački prerađen. U zavisnosti od vrste meda (bagremov, livadski, lipov, suncokretov i dr.), ovaj proces može nastupiti brže ili sporije.
Ako želite da med ponovo postane tečan, dovoljno je da ga blago ugrejete. Međutim, to mora da se radi pažljivo:

  • Stavite teglu u posudu s mlakom vodom, nikako direktno na vatru.

  • Temperatura vode ne sme preći 40 stepeni, jer se na višim temperaturama uništavaju enzimi.

  • Mešajte polako dok se kristali ne otope, a zatim med vratite na hladno i tamno mesto.

Pčelarski saveti za dugotrajno čuvanje meda
Iskusni pčelari tvrde da se pravilno uskladišten med može čuvati godinama, a da pri tome ne izgubi vrednost. Ključ je u jednostavnim, ali preciznim pravilima:

  • Med treba držati daleko od vlage, jer vlaga podstiče fermentaciju.

  • Ne izlagati ga direktnom suncu, jer UV zračenje razlaže hranljive materije.

  • Ne koristiti vlažnu kašiku kada vadite med, jer svaka kap vode može poremetiti njegovu ravnotežu.

  • Ako ga koristite svakodnevno, uvek zatvarajte poklopac odmah nakon upotrebe.

Jedan stari pčelarski savet kaže da med voli mir i tamu. Ako ga čuvate u mirnom delu kuće, gde su uslovi stabilni, on će zadržati svoju čistoću i snagu.

Zašto je med poseban
Med je prirodni konzervans koji, u pravilnim uslovima, može trajati praktično zauvek. Arheolozi su u egipatskim grobnicama pronašli med star više od 3.000 godina koji je i dalje bio jestiv! Tajna njegove dugovečnosti leži u niskom sadržaju vode i visokom prisustvu šećera, što onemogućava razvoj bakterija.
Međutim, ako mu se doda vlaga iz spoljašnje sredine ili ako je dugo izložen toploti, dolazi do promena koje narušavaju njegovu savršenu strukturu.

Zablude o čuvanju meda
Postoji nekoliko raširenih mitova koje pčelari redovno razbijaju:

  • „Med mora da stoji u frižideru da se ne pokvari.“ – Netačno. Niska temperatura ubrzava kristalizaciju i menja strukturu.

  • „Što je med gušći, to je kvalitetniji.“ – Ne uvek. Gustina zavisi od vrste nektara i vlage u trenutku vađenja, a ne nužno od kvaliteta.

  • „Med s vremenom gubi lekovita svojstva.“ – Samo ako se čuva pogrešno. U dobrim uslovima, može biti stabilan i posle nekoliko godina.

Gde u kući med nikako ne bi trebalo držati
Prema savetima pčelara, sledeća mesta treba izbegavati:

  • Pored šporeta, rerne ili radijatora – toplota razlaže enzime.

  • U frižideru ili zamrzivaču – niske temperature narušavaju prirodnu strukturu.

  • U kupatilu ili blizu prozora – vlaga i svetlost utiču na boju i gustinu.

  • U plastičnim fiokama – plastika zadržava mirise i može kontaminirati med.

Zanimljivost o medu i energiji doma
U narodnim verovanjima, med je simbol sreće, obilja i blagoslova. Smatralo se da kuća u kojoj uvek ima meda nikada neće biti bez hrane. Pčelari često kažu da je med „dar prirode koji ne trpi nemar“. Ako ga držite s poštovanjem i pažnjom, on će uvek ostati čist, zdrav i koristan.

Zaključak
Dakle, ako ste do sada med držali pored šporeta, u frižideru ili na prozorskoj dasci – vreme je da to promenite. Pravo mesto za med je hladno, tamno i suvo okruženje, najbolje u staklenoj tegli s poklopcem koji dobro dihtuje.

Kada se pravilno čuva, med ne samo da zadržava svoja svojstva, već može čak i poboljšati aromu tokom vremena. Zato sledeći put kada otvorite teglu ovog zlatnog dara prirode, setite se reči pčelara: „Med traži mir, tišinu i poštovanje – i tada vam uzvraća zdravljem i snagom.“

POKLANJAMO TI BESPLATNU KNJIGU!

Upiši svoj e-mail i preuzmi BESPLATNU knjigu 'Bogati otac, siromašni otac'! Saznaj kako korak po korak doći do finansijske slobode i izgraditi život iz snova!

Jedan klik do tvoje knjige i novih prilika!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here