Oglasi - Advertisement

Jetra ima ključnu ulogu kao jedan od vitalnih organa u ljudskom tijelu, ali se često zanemaruje u svakodnevnim raspravama o zdravlju. Smješten u gornjem desnom dijelu abdomena, ispod dijafragme, obavlja nekoliko bitnih funkcija potrebnih za održavanje života i promicanje cjelokupnog zdravlja.

Dr. Predrag Nenadić tvrdi da namirnice koje se inače optužuju za visok kolesterol nisu pravi krivci; umjesto toga, kolesterol potječe iz potpuno drugih izvora koji također mogu oštetiti jetru. O ključnim elementima koji utječu na razinu kolesterola i masnu jetru govorio je poznati nutricionist iz Srbije dr. Predrag Nenadić. Izjavio je: “Problem masne jetre nije rezultat jedenja masne hrane.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Te je zablude vrlo važno riješiti. Jetra pretvara višak šećera u masno tkivo. Kolin, poznat i kao vitamin B4, često je prisutan u hrani poput slanine, jaja i mesa, a pomaže u distribuciji kolesterola. Ovaj proces pomaže spriječiti nakupljanje kolesterola u jetri, usmjeravajući ga umjesto toga u masno tkivo, što može dovesti do povećanja veličine trbuha i veće stražnjice, kao što je ranije spomenuto. “Ono na što mislimo je stanje poznato kao nealkoholna masna bolest jetre. Ova vrsta masne jetre ne može učinkovito funkcionirati; ne može eliminirati toksine iz našeg tijela ili pravilno izvršiti detoksikaciju.

Prema riječima liječnika, simptomi ovog problema mogu se pojaviti kao akne i prištići na koži, pojava prhuti, nokti koji se ljušte i osjećaj svrbeža na tijelu. Naglašava da je zdrav kolesterol neophodan za pravilno funkcioniranje tijela. “Kolesterol nije tvar koju je priroda stvorila da radi protiv čovječanstva”, navodi on.

  • Za čovjeka je ključan jer je izvor brojnih hormona i vitalan je za stvaranje staničnih membrana. Unatoč tome, višak lipoproteina niske gustoće (LDL kolesterol, obično poznat kao loš kolesterol) može uzrokovati probleme. Ako su vam razine triglicerida visoke, to možda ne proizlazi iz jedenja svinjetine, već iz konzumiranja previše voća, kruha, peciva i rafiniranog brašna. Ovo predstavlja značajnu zabrinutost. Naglasak je uglavnom na izboru prehrane! Održavanje zdravog načina života je bitno.

Jetra cvjeta kada je adekvatno hidrirana – to je bitno! Važno je težiti odgovarajućem unosu topivih i netopivih biljnih vlakana. Namirnice korisne za jetru su gorke sorte poput lincure, maslačka, korijena čička i sličnih alternativa, kaže dr. Nenadić. On savjetuje uklanjanje svih ugljikohidrata i umjetnih šećera iz prehrane kako biste učinkovito smanjili razinu kolesterola i triglicerida. “Uključite hranu s visokim udjelom zdravih masnoća, poput domaće svinjske masti, maslinovog ulja i hladno prešanih biljnih ulja, uz one koje obiluju kolinom, poput slanine i jaja.

Uključite losos i skušu jer su i oni bogati zdravim masnoćama. Ključno je razumjeti da sokovi, osobito oni iz trgovina, ne mogu detoksificirati jetru. Mnogi od ovih sokova sadrže fruktozu, što značajno povećava rizik od debljanja. Dok fruktoza dodaje slatkoću proizvodima, ona također može povisiti razinu triglicerida i kolesterola, kako je objasnio liječnik. Naglašava da se fruktoza koja se nalazi u voću razlikuje od one koju unosimo u prerađenu hranu. “Proizvođači plasiraju šećer kao voćni šećer. Iako je struktura identična, fruktoza u industrijskim proizvodima potječe iz kukuruza, točnije glukozno-fruktoznog sirupa, a ne iz voća”, zaključio je liječnik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here